понедельник, 6 июня 2016 г.

О.Пушкін. «Євгеній Онєгін». Опорна схема-конспект

Автор. Олександр Сергійович Пушкін (1799 – 1837) – російський письменник.


Твір. «Євгеній Онєгін».
Дата написання. 1823 – 1831.
Творча історія. Робота над романом була розпочата в південному засланні (9 травня 1823 р.) і закінчена в Болдіно (25 вересня 1830). 1831 року поет переробив останній розділ, VIII, і дописав листа Онєгіна до Татьяни. Останній начерк плану «Євгенія Онєгіна» включає десять розділів. У десятому розділі йшлася мова про зародження таємних декабристських організацій. Проте розділ не був закінченим, і 19 жовтня 1830 р. Пушкін його спалив. Ні «Подорож Онєгіна», яку поет хотів детально описати і помістити після VII  розділу, ні X розділ в остаточний текст роману не ввійшли. Таким чином, «Євгеній Онєгін» складається із  VIII розділів і являє собою. Закінчений твір.
Жанр. Роман у віршах, соціально-психологічний роман.
Теорія літератури. Роман у віршах – різновид ліро-епічного (змішаного) жанру, який поєднує багатоплановість, особливості ліричного і епічного зображень. Основні ознаки: зображення людини через її вчинки, і через переживання, спричинені тими вчинками в оповідача, сюжетність, віршована форма, що підкреслює особливу роль оповідача (автора).
Тематика. Тема кохання, чоловічої дружби, природи, життя провінційного дворянства; зображення вищої аристократії Москви та Петербурга, всього російського суспільства 20-х рр.. XIX ст..
Ідея. Показ «зайвої людини» (літературного типу, для якого характерний конфлікт з суспільством, неможливість реалізувати свої сили); протиставлення, «природи» (Татьяна) і «цивілізації» (Онєгін).
Основний конфлікт. Конфлікт двох філософій, людини і «інших», людини і суспільства.
Сюжет. В сюжеті приймають участь чотири герої – Онєгін, Ленський, Татьяна і Ольга. В основу сюжету покладені інтимні почуття героїв. Онєгін отримує звістку, що його дядя при смерті. Герой їде в село. Після похорон дяді Онєгін намагався зробити щось нове, внести зміни в порядок, ритм життя селян. Але за це його прозвали небезпечним. Євгеній починає нудитися, йому все набридло. Вносить дещо нове в його життя дружба з молодим поетом Ленським та знайомство з сімєю Ларіних. Татьяна відразу закохалася в Онєгіна, а Ленський полюбив її сестру, Ольгу. Центральна подія роману – дуель Євгенія і Володимира. Поєдинок вирішив їхні долі: життя Ленського трагічно обривається, Ольга швидко забуває коханого і виходить заміж за улана; Татьяна береже кохання до Євгенія, але стає дружиною генерала. Онєгін відправляється в подорож, в душі настає перелом, і тепер він відчуває кохання до Татьяни, але героїня залишається вірною чоловікові, хоч і любить Онєгіна. Так жоден з героїв не має справжнього щастя: воно обертається або пародією (Ольга і улан), або трагедією (Ленський, Татьяна і Онєгін). 
Композиція. Роман у віршах складається з прологу, епіграфа до нього, восьми розділів, кожному з них передує епіграф. І і ІІ розділи є експозицією (приїзд Онєгіна в село), ІІІ розділ – зав’язка (знайомство Онєгіна і Татьяни), IVVII – розвиток дії,  VIII – кульмінація і розв’язка (сцена останнього побачення Євгенія і Татьяни).
Образи. В романі два головних героя – Онєгін і його друг-поет. Система образів «Євгенія Онєгіна» - це система рівнозначних персонажів. Два світосприйняття організовують цю систему образів. Перша – бери з життя данину – Онєгін, його батько і дядько, батьки Татьяни і Ольга. Друга – зміни життя своєю моральністю – поет, Татьяна, Ленський.
Простір і час. Дія в романі розвивається з 1819 по 1825 р. Саме в цей час, насичений великими політичними подіями в історії Росії і Європи, складався і склався тип людини, подібного герою пушкінського твору. Поет зафіксував у романі і особистий духовний ріст, і розвиток своїх героїв. Тут обєдналися історія і сучасність. У романі представлена реально рушійна історія російського суспільства.
Новаторство. «Євгеній Онєгін» був першим російським реалістичним романом. Реалізм проявився в універсальному зображенні людини, всіх сторін її внутрішнього світу, її інтелектуального, психологічного і морального життя. Пушкін показує героїв не статично, а в розвитку. Створив літературний тип «зайвої людини».
Висновок. Пушкін відтворив широку панораму російського життя початку XIX ст.. і змальовує яскраві типи національного характеру.
Наслідування. Російський письменник Л.Толстой спробував творчо дослідити подальшу історію пушкінських героїв, якби вони не розлучилися. Так виник роман «Анна Кареніна» (1877). Портрет і характер Анни списані Толстим зі старшої дочки Пушкіна – Марії. Тип «зайвої людини» зустрічаємо у М.Лермонтова. Ф.Достоєвського, І.Тургенєва та інших письменників.
Переклади. За життя Пушкіна твори його перекладали Л.Боровиковський, Є.Гребінка, а згодом – С.Руданський, П.Грабовський та М.Старицький, І.Франко, М.Рильський, П.Тичина, М.Бажан.
Зв'язок з іншими видами мистецтва. Образотворче мистецтво.
Портрети Пушкіна роботи О.Кіпренського, В.Тропініна. Ілюстрації до «Євгенія Онєгіна» А.Бенца.
Музика. П.Чайковський. «Євгеній Онєгін» (опера).
Архітектура, скульптура та прикладне мистецтво.
М.Баранов. «Пушкін і його муза». О. Опєкушин. Пам’ятник Пушкіну в Москві. О.Ковальов. Пам’ятник Пушкіну в Києві. М.Анікушин. Памятник Пушкіну в Петербурзі. 
Театр і кіно. Фільм-опера «Євгеній Онєгін» (СРСР, 1959). Х/Ф «Євгеній Онєгін» (Великобританія, 1994).
Думки митців та критиків. «Євгеній Онєгін» - енциклопедія російського життя (В.Г.Бєлінський). «Я радий, що вже після виходу у світ першого розділу «Євгенія Онєгіна» сказав Олександру Сергійовичу, що це незрівнянний твір, і тепер вважаю, що Пушкін не просто обдарований, він геній (В.Жуковський).

***


Комментариев нет:

Отправить комментарий