суббота, 18 марта 2017 г.

ЗЛ, 6кл. Твір-опис за картиною І.Шишкіна.

 І.Шишкін. Ранок у сосновому лісі. 1889


Пам’ятка

Як працювати над розповіддю за картиною

1.     Знайдіть відомості про художника.
2.     Зверніть увагу на назву картини. Дуже часто вона свідчить про задум художника, про те, заради чого полотно написане.
3.     Вдумайтесь у зміст картини.
4.     Спробуйте уявити, що було до моменту, зображеного художником, що буде після цього.
5.     Подумайте, кого, в чому і як ви переконуватимете своєю розповіддю.
6.     Сформулюйте тему і провідну думку розповіді. Дайте заголовок (назва картини і ваш заголовок можуть не збігатися).
7.     Зверніть увагу на пропорційність частин розповіді. Пам’ятайте: головне у ній – зміст картини.

Бесіда за змістом картини.

-         Яке враження справила на вас ця картина?
-         Що на ній зображено?
-         Що зображено на передньому і задньому планах?
-         Яким зображений ліс?
-         Яка роль пейзажних картин?
-         Яку роль відіграють ведмежата?
-         Опишіть ведмежат.
-         Хто, на вашу думку, доросла тварина для ведмежат?
-         Як вона спостерігає за грою ведмежат?
-         На які художні деталі варто звернути увагу? Назвіть їх.
-         Які кольори використав художник?
-         Чому картину названо «Ранок у лісі»?
-         Які думки і почуття вона викликає?

     Д л я   д о в і д о к.
    Ранній ранок, сивий туман, освітлені картини, ліс, гроза, буря; дерева, вирвані з коренем, зламана сосна; сосни, осяяні сонцем; малюки, тривожиться, маленькі, жваві, пустотливі, мати-ведмедиця, високо, забратися, впасти, небо стало рожевим.

    Д л я   д о в і д о к.
    Ведмежата, різні; вони незграбні і разом з тим жваві; маленький, грайливий, пустотливий.


Твір за картиною
План
1.     Художник і його картина.
2.     Лісові хащі.
3.     Дружна сімейка.
4.     Враження від картини.
Іван Іванович Шишкін – художник, який оспівав красу російського лісу.
     Сучасники називали його «царем лісу». І. Шишкін «все життя вивчав північний ліс, російське дерево, російську хащу, російську глухомань».
    «Ранок у сосновому лісі» – одна з найвідоміших робіт чудового художника. Фігури ведмедів на картині написані другом Івана Івановича – художником Костянтином Аполлоновичем Савицьким.
   Сонце ще невисоко, воно золотить верхівки величезних старих дерев, обіцяючи теплий і ясний день. Сосни-велетні стоять на сторожі густою стіною, щоб незваний гість не проникнув у цю дивну лісову країну, не порушив її спокій. Ось дерева, що розкинули свої розкішні крони назустріч першим променям сонця. У центрі – повалене дерево. Може, воно не витримало могутнього вітру, а може, просто висох від віку його стовбур. Його-то й облюбувала ведмедиця з ведмежатами. Вона вивела своїх дітей на ранкову прогулянку.
   Видно, що троє її дитинчат уже встигли підкріпитися й тепер весело й безтурботно грають на поваленому дереві. Ведмедиця уважно спостерігає за метушнею своїх малят, чуйно прислухається до звуків природи, що пробуджується. Щось привернуло увагу ведмежат, і двоє малят намагаються розібратися, що ж саме. Але їхнього братика більше захоплює схід сонця. Піднявшись на задні лапки, він намагається побачити, звідки ж іде це чудове світло, що поступово наповнює всю лісову хащу. А сонячні промені тим часом уже залили весь ліс на задньому плані й пробираються до ведмежої сім’ї. І вся картина, наповнена цим світлом, створює відчуття радісного пробудження природи. І це відчуття підсилюється сполученням світла й тіні, майстерно переданим автором, за допомогою якого він прагне передати нам свої почуття, своє замилування цієї красою. Вічнозелені дерева підкреслюють відчуття величі та вічності світу природи. 
   Дивлячись на картину, ми немов виявляємося зануреними в атмосферу лісового ранку, чуємо голоси птахів і ревіння ведмежат, вдихаємо аромат соснової кори й хвої. І все це завдяки чарівній кисті й величезному таланту дивного художника І. І. Шишкіна.

    


3 комментария: